Hoppa till innehåll

De utbildar sig på arbetstid

UTBILDNING

För att möta framtidens utmaningar sjösatte Regeringen under förra året Äldreomsorgslyftet – en satsning som syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen. Med start i mars i år deltar Aleva omsorg i projektet med 9 personer som erbjuds att studera på halvtid vid sidan av jobbet som vårdbiträde. ”Detta är är en stor och viktig satsning från vår sida. Varje deltagare får viktig kompetensutveckling och vi ser även hur detta bidrar till ett cirkulärt lärande och ökad kvalitet i hela organisationen” säger Frida Nilsson, VD på Aleva.

 

Att så många från företaget skulle ingå i Äldreomsorgslyftet var ingen självklarhet. ”Det ställer ganska stora krav inte minst kring rekrytering och planering för att få ihop det, men när vi såg värdet i den här satsningen så ville vi verkligen anstränga oss till det yttersta för att ge så många som möjligt denna möjlighet” berättar Frida. Det fungerar så att deltagarna arbetar halvtid i hemtjänstverksamheten och studerar på halvtid. Större delen av studierna sker på distans och vissa moment på plats i skolan. Vid avslutad utbildning kommer deltagarna att vara utbildade undersköterskor.

 

Två av deltagarna från Aleva är Jonas Brännström och Britta Hansen:

 

Varför vill du utbilda dig till undersköterska?

Jonas: ”Av lite olika anledningar. Dels är det aldrig fel med variation i tillvaron och dessutom gör deltidsstudier att jag får lite mer återhämtning då jag har lite problem med ryggen efter att ha jobbat heltid i 20 år. Har själv lång erfarenhet från yrket men ser också hur den teoretiska kunskapen kan ge en djupare förståelse för saker och ting.”

Britta: ”Många äldre väljer att bo kvar hemma trots sviktande funktioner och nedsatt hälsa – det är för dem mycket värdefullt att kunna få hjälp av kvalificerad hemtjänstpersonal. För att kunna ge våra omsorgstagare den bästa vård- och omsorg väljer jag att utbilda mig till undersköterska.”

 

Går det att kombinera jobb och studier?

Jonas: ”Det går alldeles utmärkt. Det är dessutom roligare att jobba de dagar man nu gör det. Man behöver ju ha lite disciplin förstås. Jag har inte behövt läsa någonting utöver de dagar som jag är schemalagd att läsa på. Det kan ju variera beroende på vilken kurs man läser, men jag upplever att tiden räcker till.”

Britta: ”Det går väldigt bra att kombinera jobb och studier. Jag får möjlighet att tillämpa nya kunskaper i ett kontinuerligt arbete i vård- och omsorg. Helt perfekt!”

 

Kommer den här satsningen att ge några positiva effekter?

Jonas: ”För företaget innebär det ju att man får mer pålästa medarbetare som i sin tur kan delge sina arbetskamrater sin kunskap vid exempelvis inskolning. För min egen del innebär det ju som jag nämnde tidigare, en liten paus, en chans att få återhämta sig lite. Jag får lite mer tid hemma med mina barn och inte minst, den skyhöga lönen som väntar.”

Britta: ”Den här satsningen kommer ge många positiva effekter för våra omsorgstagare – de kommer att känna sig ännu mer trygga tillsammans med vår personal och vi i personalen kommer också känna oss tryggare med bättre kunskaper om äldreomsorg i allmänhet och åldrandets fysiologi i synnerhet. Det är en riktig win/win situation.”

 

 

Projektet kommer att pågå till 2023 och kan förlängas genom politiska beslut.

 

(Bilden är från ett annat utbildningstillfälle)

Vi vill skapa framtidens omsorg genom nytänkande och ett tydligt fokus på att leva - inte bara överleva. Med hjälp av våra engagerade medarbetare tar vi oss närmare vår vision varje dag.

Kontakta oss

090-19 80 11 info@alevaomsorg.se

Se mer

Cookie policy Visselblåsartjänst